Thursday 23 May 2013

wah..wah.. cdapnyer char kuew teow...!!!!






      wahhh cdapnyer char kuew teow ni kan... hrmmm yum. yum...yum...!.. lau kiter makan kat kedai harga biase dalam 3.50 ataupon 4 ringgit... 

tp sekali sekali ape kate kiter try buat sendiri plak.. mane la tahu kot 2 leh lawan ksedapan char kuew teow kat kdai makan heheheehheh..... lgpon care dia x de lak susah mane .. simple n mudah jer... 

care dia mudah jer...
Resepi Char Kuey teow
§  200 g kue teow ( @ ambil secekak untuk seorang makan )
§                                                                  1 sudu makan cili kisar
§                                                        udang  isi kerang skit (salah satu kna ade bru sedap)


§                                                                   taugeh dan kucai




§                                                                      1 biji telur



dan 4 sudu bsr pes kuew teow



§ Cara untuk masak Kuey Teow
1. Tumis cili kisar hingga garing. Masukkan 4  sudu besar paste tadi.INGAT... !! api mesti mau besar aaa...
2. Masukkan kerang dan udang yang telah direbus tadi. Nak sedap lagi tambah udang fresh. Kasi ketuk2 sikit kuali tu biaq happening skit hehehe.
3. Kemudian masukkkan 1/2 cawan air. Bila kuah mendidih barulah masukkan kuey teow, kucai dan taugeh.
4. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah di angkat. Kalau agak2 kering, tambahkan lagi paste char kuey teow tu. Ingat, tak perlu masak lama2 sangat,nanti kering kontang ler char kuey teow tu. Biar basah2 skit sbb char kuey teow ni cepat meresap
Ni plak tips nak masak kuew teow sedap......

~Char kuey teow ni kalau nak sedap siapkan pastenya lebih awal. Maknanya jgn nak masak kul 8 mlm, 7.45mlm korang baru nak buat paste ni. Masak la awal sejam ke, tak pun awal sehari ke. Tak pe lagi awal pun sebab pasni bleh disimpan lama dalam peti

~Proses memasak kue teow ni dalam 3-4 minit saja… pastikan api kuat dan pergerakan pantas semasa memasak kuey teow ini!!!. Kalau guna api besar tp actionnya macam siput, gerenti hangus ler kuey teow korang tu...... huhuhu

~kena masak satu2 baru sedap atau pinggan by pinggan. Maksudnya kat sini  kalau 2 orang makan 2 kalilah masak…. Char kuey teow memang tak sedap kalau masak dalam jumlah yg banyak!!

 *** n korang klik kat sini 
 http://www.youtube.com/watch?v=AbiipVLGTfM tuk tgk video buat char kuew teow yg senang okk? selamat mencuba..














No comments: