Friday 31 May 2013

kerabu bacang kow punyer.....!!!!!!


haaa.. korang kenal x buah kat atas ni... name dia buah bacang.... sedap dibuat asam ataupon kerabu..... mesti ramai yg jarang dengar kerabu bacang ni kan?
pernah la saya cuba buat kerabu bacang ni lgpon dpn umah ade pokok dia heeh senang, n rase dia cdap lau dimakan ngan nasi.....jom kiter cuba buat n rase keenakan kerabu bacang ni...

kiter perlukan: 3 ekor ikan selayang yg telah direbus dan  diasing tulang, 2 biji buah bacang yang dah dikupas kulit n dah di racik , kelapa parut yang telah digoreng , 3 biji bawang merah, 2 btg serai yg dihiris halus2 dan secubit lada hitam, garam dan gula.
lau nk lg cdap tambahkan setengah batang carrot yang telah diracik:


 langkah2nyer..:
1) tumbuk bawang merah bersama ikan dan lada hitam.
2) gaulkan bhn yg ditumbuk td dengan serai, buah bachang dan carrot yg telah diracik dan kelapa parut td.
3) masukkan gula,dan garam
4) ramas dan gaul hingga sebati.
da ciap.... selamat menjamu selera!!!!!

maggi kari the boom!!!!!

jom kiter msk makanan segera dengan  rasa luar biasa.....


 hahaha..!!! maggi merupakan instant food yg sangat sebati dengan jiwa  para pelajar n jugak org2  bujang. tp biasenyer dorang terbiasa dengan masak maggi kosong jer...
ni rupa maggi kosong yg x bape cdap coz just taruk air panas jer...
maggi ni lau kiter tambah skit bhn2 tuk msk dia rase dia boleh jd laagiii cdap..... erm.... dah terbayang dah ni.... ok2 jom kiter masak maggi ni jd special.....
 ckit jer bhn yg kiter perlukan.. biasenye ade jer jer lam peti kat umah tu....
bhn2 dia ialah, 1 bungkus maggi kari, 3 ekor udang, sedikit aym yg dipotong dadu, sawi sedikit je, 2 biji cili padi, seulas bwg merah n 2 ulas bwg putih, n sebiji limau purut.,minyk tuk mnumis 

ok2.. langkah2 dia:
1) tumis bwg putih n bwg merah, masukkan  1 cawan air n tunggu jap sampai menggelegak.
2) masukkan udang, ayam dan biarkan seketika, masukkan cili, then masukkan maggi dan masukkan sayur sawi .. kemudian angkat dan hidang.... dan ciap.... last skali perahkan sedikit limau kasturi...
ni la rupa dia...waaaaaaaaaaaahhhhh!!!!!! cdapnyerrrr....


*lau nk boleh tambahkan telur rebus kat atas maggi tuw.... baru la.. bervariasi maggi kiter......
* limau kasturi boleh mengurangkan rasa pedas dalam maggi sekiranya terlebih taruk cili...heheh
selamat mencuba...!!!!!!!!