Thursday 28 March 2013

alahai....... sedapnyerrr rempenyek...

 





haaa mesti korang leh teka apa ke benda alah ni kan.... heheh

yang paling cdap sal  rempenyek ni = kerangupan n gak kacang goreng... wahh ...
 kalau students plak mlm2 time wat keje or discuss something biasenye ade la bende2 kering yg rangup antaranyer rempenyek ni lah.....



ade satu suggestion kat sini. especially kpd student2 yg bercuti agk lame di kmpung, korang boleh la isi masa kosong korang dengan belajar buat kuih tradisional yg x lapuk dek zaman ni.. antaranya rempeyek...  so dpt la korang bwk blik ke asrama n sekaligus menjimatkan lg kos perbelanjaan jajan korang tu.... hehheheh......kalau terlebih rajin buat byk2 n korang wat bisnes rempeyek kecil-kecilan...dpt la sedikit sbyk mnjna ekonomi... hahahah

cara nk wat bende ni x de la susah mane pon.. (aisshhh..mcm terer la plak..wawawa..)   tp care ni asenye mudah dah ringkas....  :

 Bahan – bahan

600 gram tepung beras
500 gram kacang tanah
1 biji kelapa
4 ulas bawang putih
1 sudu besar ketumbar
1 sudu teh jintan manis- ditumbuk kasar
ikan bilis
sedikit garam
minyak untuk menggoreng


Cara penyediaan:

1.Campurkan tepung beras dengan santan. Kecairannya seperti menggoreng pisang.
2. Masukkan bahan tumbuk serta sedikit serbuk kunyit.
3. Panaskan sudip atau acuan dalam minyak panas.
4. Sudukan sedikit adunan keatas sudip/acuan.Taburkan kacang yang telah dibasuh dan dikeringkan serta ikan bilis.
5. Goyangkan dalam minyak panas hingga tanggal daripada sudip. Goreng hingga garing . 



ni rupe lawa skit ni goreng pakai acuan .......
                            
yg ni goreng tepi kuali jer....."agk cantik" la jugak hehehe....
     



*** ade gak yang pandai  goreng rempeyek ni tepi kuali jer... tp for the beginner yg bru nk mencube asenye elok gna acuan die jer.. ( bkn pe tp bertukar name plak rempeyek tu.. hehehh)


***selamat mencuba yer... bye........