Friday 29 March 2013

pernah dgr, try, rase laksa kelate???????



.. aini rase cam nak citer sal laksa kelate la plak.. (teringin nk mkn kott..)ni nama dia 'laksa KELATE' coz ore kelate biase la buat laksa ni.....



lau nk wat laksa kelantan ni ..., bhn utama utama dia = santan dan isi ikan, sbb tu la ase dia ni lemak2 skit... wahh cdapnyer........ buat ni yg rumit wat kuah jer... lakse tu rebus jer smpai lembut...

n care nak wat dia: ( tp pkai byk bahan la skit....)
Bahan-bahan:
  • 5-6 ekor ikan sardin @ nama lain ikan selayang, ikan kembung pun boleh saiz sederhana - cuci bersih-bersih  (bajet tuk 1 bungkus lakse jer..)
  • 3-4 cawan santan dari 1 biji kelapa
  • 4 ulas bawang merah
  • 1/2 inci halia
  • garam, gula dan pak aji - sebagai perasa
  • 2-3 keping asam keping
  • ulaman seperti kubis, timun dan sebagainya, hiris nipis-nipis - kita guna daun kesum, kacang panjang dan taugeh
  • 15 biji cili padi merah + 1 inci belacan - dikisar kering (sambal untuk laksa) - kalau takde ni tak sedap la
Cara-cara

1. Masukkan ikan yang telah dicuci bersih tadi ke dalam periuk, rebus bersama 1 cawan air, 3 keping asam keping, 1/2 sudu besar gula, 1/2 sudu kecil garam, sedikit pak aji dan sedikit nesan sebesar ibu jari (gula melaka). Rebus sampai ikan masak, sejukkan dulu dan bolehkan dibuang tulangnya. Air rebusan ikan ni jangan dibuang, simpan. Ketepikan

2. Bland ikan rebus yang telah dibuang tulang tadi bersama dengan 2 cawan santan, bawang merah dan halia sampai hancur .

3. Dalam periuk masukkan bahan yang telah dibland tadi, asam keping dan air rebusan ikan tadi serta baki 2 cawan santan lagi. Masak sampai mendidih. Kemudian masukkan sedikit garam, gula, pak aji dan perasakan secukup rasa. Biar ada rasa masam yang sedikit menyerlah dan seimbang. Masak dengan api perlahan buat seketika lagi agar kuah menjadi sedikit pekat. Padamkan api.

4. Masukkan laksa dalam mangkuk beserta kuahnya dan boleh lah dihidang bersama dengan ulaman. Sedapppppp... 

**antara ulaman  yang biase dibuat ulam laksa kelate ni ialah timun btg yg dihiris, kacang panjang yg dihiris halus2...

***lau nk lg cdp.. perahkan sedikit asm limau, sambal, n belacan bakar skit....  hasilnye memang ..MELETOOOPP...!!!!!!!

 selamat mencuba yer.....................

2 comments:

AtiqahSidi said...

soddapp nyeerr...

Anonymous said...

Hari ni first time pekena laksa kelate.. di Yangon, Myanmar..