Thursday 30 May 2013

ayam masak kicap special..!!

sedpnyer lau time tengahari berlaukkan ayam masak kicap ...
jom2!!!  kiter belajar buat ayam masak kicap plak tuk dihidangkan kepada family kiter yg tersayang....
 bahan 2 dia :
*setengah inci halia, blender  (7 ulas bawang putih, 6 ulas bawang merah, 3 batang serai), lada puteh, sos tiram, kicap pekat, 2 keping asam keping n bahan utama dia jgn lupa 2 kilo ayam.
langkah2 dia :
1) tumis bhn diblender td sampai naik bau dan jgn lupa letak asam keping td n tumis bersama...
2) bila tumisan dah naik bau ... masukkan ayam td.. dan biarkan sampai masak lebih kurang dalam 10-15 mnit...
3) masukkan kicap , sos tiram, garam , gula, serbuk lada putih secukup rasa.
4) biarkan seketika sehingga kuah hampir pekat dan...ciappp...!!!!!!!!!!

* taburkan sedikit daun bawang atau daun sup bagi menambah bau dan mencantikkan lg rupa aym kicap ni,....
kat bwh ni video tuk korang... selamat mencuba yer....


puding roti...owh my favourite...!

 

  

suka sangatX1000 makan puding roti ni especially sarapan pagi.... n ade satu hari saya n kwn2 try la wat puding roti ni..... ingatkan susah ..tp sebenarnyer senang jer kot....
ni bahan utama dia:
ni care2 tok buat puding roti ni:
1) mula2  kiter panaskan 5 cawan  air (besar) n then masukkan agar2 then rebus sampai lembut dan cair.


2) sambil menunggu agar2 betul2 cair, blenderkesemua bahan ni separuh roti delicia butterscotch (sedehana besar cam lam gmbr kat atas) jenama gardenia +1 sudu makan margerin + susu cair + 2 biji telur.


 3) bila agar2 td dah btul2 cair masukkan hasil blender td dan kacau...... ni la rupa dia kalau dah taruk lam kuali.... time ni lau rasa terkurang leh la letak gula or garam...


4) masukkan baki roto delicia butterscotch yg telah dicarik2 atau di potong kecik2 ...  n masukkan lam puding ni.. kemudian kacau...

 5) lastly bile dah masak dah menggelegak, terus tuangkan kedalam loyang atau bekas taburkan sedikit kismis  ... biarkan sejuk dan ia akan beku... dan siap untuk dihidang,,,!
            
 taraaa...!!! ni la hasilnye setelah sejuk n dipotong
 selamat mencuba keenakkannya...!!!!!!!!!!!



jom buat dadih yang sangat simple n senang !!!!!

haaaa... nampak x aper yg kat ats hari ni kiter  try wat dadih lak... sangat simple n mudah jer dan x byk bahan yg kita gunakan..... lau pekena dadih waktu ptg atau tghari memang cdap... sesuai sebagai pencuci mulut. yum...yum...yum...

bahan utama dia mesti la serbuk dadih dan susu
jom buat..!
 1) mula2 panaskan 3000 mil air
2) kemudian masukkan 1 tin susu cair... lau gna susu cair dairy champ rase dia lg sedap asenye.. cdgkan jer....
3)bila dah menggelegak, masukkan serbuk dadih tuw... n kacau... lau kurang manis tambahkan sedikit gula secukup rase....
                                     
***lau nk wat warne dadih cam gmber kat ats ni gunala perisa strawberi n jagung.. rase dio pon cdap..!
# bila da masak tuangkan kedalam jap then tuangkan kedalam bekas dadih segera sebab dadih ni bile dia dah sejuk dia akan mula beku... ala macm agar2 .... hehehe..


* lau nk 2 layer cam lam gmbar kat ats kena tuangkan bhagian bwh n tunggu sampai sejuk dulu kemudian baru tuangkan layer atas lak..
*. ok.. da ciap.... selamat mencuber................