wahhh cdapnyer char kuew teow ni kan... hrmmm yum. yum...yum...!.. lau kiter
makan kat kedai harga biase dalam 3.50 ataupon 4 ringgit...
tp sekali sekali ape
kate kiter try buat sendiri plak.. mane la tahu kot 2 leh lawan ksedapan char
kuew teow kat kdai makan heheheehheh..... lgpon care dia x de lak susah mane ..
simple n mudah jer...
care
dia mudah jer...
Resepi Char Kuey teow
§ 200 g kue teow ( @ ambil
secekak untuk seorang makan )
§ Cara
untuk masak Kuey Teow
1.
Tumis cili kisar hingga garing. Masukkan 4 sudu besar paste tadi.INGAT...
!! api mesti mau besar aaa...
2. Masukkan
kerang dan udang yang telah direbus tadi. Nak sedap lagi tambah udang fresh.
Kasi ketuk2 sikit kuali tu biaq happening skit hehehe.
3.
Kemudian masukkkan 1/2 cawan air. Bila kuah mendidih barulah masukkan kuey
teow, kucai dan taugeh.
4.
Pecahkan telur, kacau dan bolehlah di angkat. Kalau agak2 kering, tambahkan
lagi paste char kuey teow tu. Ingat, tak perlu masak lama2 sangat,nanti kering
kontang ler char kuey teow tu. Biar basah2 skit sbb char kuey teow ni cepat
meresap
Ni
plak tips nak masak kuew teow sedap......
~Char
kuey teow ni kalau nak sedap siapkan pastenya lebih awal. Maknanya jgn nak
masak kul 8 mlm, 7.45mlm korang baru nak buat paste ni. Masak la awal sejam ke,
tak pun awal sehari ke. Tak pe lagi awal pun sebab pasni bleh disimpan lama dalam
peti
~Proses
memasak kue teow ni dalam 3-4 minit saja… pastikan api kuat dan pergerakan
pantas semasa memasak kuey teow ini!!!. Kalau guna api besar tp actionnya macam
siput, gerenti hangus ler kuey teow korang tu...... huhuhu
~kena
masak satu2 baru sedap atau pinggan by pinggan. Maksudnya kat sini kalau
2 orang makan 2 kalilah masak…. Char kuey teow memang tak sedap kalau masak
dalam jumlah yg banyak!!
***
n korang klik kat sini
http://www.youtube.com/watch?v=AbiipVLGTfM tuk
tgk video buat char kuew teow yg senang okk? selamat mencuba..