Bagi
penggemar2 lempeng mesti ‘agk pelik’ dgr lempeng sardin kan? Haa
maybe
ade yg x pernah dengar kan.. jom kiter try buat lempeng sardin plak…
Antara
bahan2 yg diperlukan
Tuk wat
lempeng
1) Tepung gandum
2) Air
tuk buat inti plak ni bahan dia
- 3 ekor Ikan selayang ( yang telah diasingkan tulang dan ditumbuk/dikisar isinya)
- 2 sudu besar Lada kering yg telah dikisar
- 1 sudu besar Sos tomato
- Skit Gula
- Skit Garam
- 1 ulas bawang besar ( dicincang atau dikisar)
- 3 ulas Bawang putih (dicincang atau dikisar)
- Sdikit halia ( dicincang atau dikisar)
Buat inti
Tumiskan bhn yg perlu dikisar td kemudian
msukkan lada kering yang telah dikisar kemudian masukkan sos tomato, dan kacau… kemudian masukkan isi ikan td n
letak gula dan garam secukup rase dan gaul kacau sehingga sebati….. apabila dah
masak angkat dan biarkan seketika.
Wat lempeng lak…
korang kena hati2 sukat air ke dalam tepung sbb kalau air terlebih takut cair n lempeng x jd lak ..Canaikan bancuhan untuk membuat lempeng
diatas kuali ( lempeng nipis jer ,,jgn tebal sangt saiz sederhana sahaja jgn
terlalu besar) apabila lempeng dah masak angkt dan letakkan sedikit inti ikan
yg dah masak td dan gulooooongggggg……..
Daa ciappp…..
Ni la hasilnyer……… selamat mencuba.......