Tuesday 16 April 2013

jom masak rendang.........

wahh.. sedapnyer rendang jika dimakan dengan nasi puteh atau nasi himpit mmm yum..yum..yum..


jom kiter try wat rendang lak... ti da kawen senang ler nk wat hidangan tuk jamuan hari rayer... hik.hik..hik..  tuk buat rendang ni bahan yg kiter perlukan :

yg ada simbol * ni bahan yg perlu diblender..
  • *15 tangkai cili kering
  • *4 ulas bawang putih
  • *4 ulas bawang merah
  • *1/2 inci halia
  • *1/2 inci lengkuas
  • *1 inci kunyit hidup.. tp lau nk gna kunyit serbuk pon leh gak tp... x seasli mane la rase rendang .. tp boleh jer gna..)
  •  1 ekor ayam (potong 8) 
  • Santan dari sebiji kelapa
  • Gula (lau nk lg cdap gna gula melaka) dan garam secukup rasa
  • 2 helai daun kunyit yang disimpul
  • 3 helai daun limau purut diracik kasar
  • Air 
  • n 2 cawan kerisik.. ( buat sendiri jer...= just goreng kering kelapa parut lam kuali sampai warna dia cam koko2 skit lpas tu blender da caip .....ni care tradisional la) 
 ok jom kita masak...
mula2 tumiskan semua bahan yang  perlu dikisar sampai masak , kemudian masukkan ayam dan gaulkan bahan tumisan td dgn aym, lepas tu masukkan daun kunyit dan daun limau purut masukkan santan dan biarkan sehingga ayam agk empuk  , kemudian masukkan garam, gula n gaul. apabila kuah semakin pekat ( agk2 start nk kering) taburkan kerisik dan gaul sehingga sebati dan biarkan seketika sehingga rendang kita masak sepenuhnya....

* kalau kita dah masukkan kerisik rendang akan cepat pekat dan kering, jd kna la kawal api btul2 takut hangit lak....

bila rendang da mask angkat dan hidangkan panas2 ... wahh.. memang terangkat la..... selamat mencuba...!!!!!!!!!

ni ade satu video tuk wat rendang gak tuk korang :


No comments:

Post a Comment